Ce este un convertor digital la analog și cum funcționează

Reduceri de pana la 50%

Un convertor digital la analog preia datele digitale și le transformă într-un semnal audio analogic.

După aceea, trimite semnalul analog către un amplificator. Când auziți înregistrări digitale, ascultați de fapt un semnal analogic care a fost convertit din digital de către un DAC (Digital-to-Analog Converter). Chiar dacă nu puteți vedea DAC-ul, deși uneori puteți, după cum vom descoperi în scurt timp, el este acolo.

Ca în majoritatea lucrurilor legate de audio, un convertor digital la analog nu este neapărat la fel de bun ca un alt DAC. De exemplu, smartphone-ul conține doar un DAC foarte de bază. Produce un sunet care este „suficient de bun” pentru a purta o conversație, dar nu este optim pentru a obține calitatea maximă a melodiilor preferate.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care funcționează un convertor digital la analog și să aflăm de ce investiția într-una de înaltă calitate vă poate ajuta să obțineți un sunet excelent.

De ce avem nevoie de un convertor digital la analog?

Acum cincizeci de ani, nu aveam nevoie de convertoare pentru a produce un semnal analogic. Microfoanele din interiorul studioului de înregistrare au captat și stocat sunetul ca semnale analogice, de obicei sub formă de bandă. Semnalul analog a fost apoi presat în șanțuri de înregistrare. Ori de câte ori voiați să ascultați o melodie, acul de pe pick-ul a „simțit” acele canale și a creat un semnal analogic electric. Acesta a transmis semnalul prin preamplificator și, în cele din urmă, prin difuzoare.

Astăzi, inginerii de înregistrare convertesc semnale analogice într-un bitstream de numere (unu și zero). Seria de numere este un semnal audio digital. Pentru a-l asculta, trebuie să-l convertiți înapoi într-un semnal analogic.

De aceea avem nevoie de un convertor digital la analog. Fără el, nu ne-am putea bucura de portabilitatea și comoditatea semnalului audio digital.

Iată cum are loc procesul:

  1. În timpul procesului de înregistrare, un artist prezintă o piesă. Microfoanele preiau sunetele vocilor și instrumentelor ca semnale audio analogice.
  2. Inginerii de înregistrare stochează semnale analogice ca fiind digitale. Echipamentele de înregistrare folosesc convertoare analog-digitale pentru a transforma semnale analogice în semnale digitale pentru stocare. În prezent, aceasta înseamnă de obicei stocarea lor ca semnale digitale în fișier audio digital.
  3. În timpul redării, un convertor digital la analog decodifică semnalele digitale stocate. Procedând astfel, DAC transformă semnalele înapoi în audio analogic.
  4. Un DAC trimite semnalele analogice convertite către un amplificator. Amplificatorul, la rândul său, trimite muzică prin căști sau difuzoare stereo.

Oricât de interesant ni se pare acest proces – și credem că este destul de fain – există o întrebare mai mare: Convetorul din interiorul dispozitivului este suficient de bun? Pentru aceia dintre noi care apreciază sunetul deosebit, nu este.

Optând pentru un convertor digital la analog extern, vă puteți bucura de o calitate a sunetului care este cu mult superioară plăcii de sunet a dispozitivului. Rezultatul? O calitate a sunetului mai bună, care sporește experiența generală de ascultare. Este o investiție demnă.

Un convertor digital la analog extern, de obicei, oferă o calitate mai bună a sunetului

Știm că un convertor digital-analog face posibilă ascultarea muzicii stocate în formate digitale. Deci, ce face un DAC mai bun decât altul?

Pentru început, este important să înțelegem ce se întâmplă în interiorul unui astfel de comvertor. Vă amintiți cum am spus că un DAC convertește un bitstream dintre unu și zero în semnale analogice? Ei bine, un DAC nu transformă întotdeauna acel bitstream în analog în funcție de o secvență de sincronizare constantă. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de erori de ceas. În timpul redării, ele se dezvăluie ca un bruiaj.

Iar bruiajul în timpul redării are un impact negativ asupra fidelității. În termeni de profan, muzica nu sună la fel de bine. Poate pierde acel mare sentiment de emoție și implicare pe care îl obțineți la un concert live.

Un convertor digital la analog intern din cele mai multe dispozitive nu sunt echipate pentru a rezolva erorile de cronometrare foarte bine, astfel încât acestea creează mai multe eroari. Pe de altă parte, majoritatea DAC-urilor externe sunt echipate pentru a atenua aceste erori. În consecință, acestea reasamblează mai eficient muzica din bitstream-ul unu și zero.

Tipuri de convertoare digitale-analogice externe

Puteți utiliza un convertor digital la analog extern în aproape orice configurare de ascultare. Acestea fiind spuse, DAC-ul selectat trebuie să „se potrivească” tipului de dispozitiv de pe care vă redați muzica:

  • Calculatoare desktop și laptopPentru majoritatea computerelor moderne, trebuie să utilizați un convertor pe USB. Conectați doar un cablu USB la un port disponibil de pe calculator. Apoi conectați cablul la intrarea corespunzătoare de pe convertor. Dacă utilizați căști, multe DAC – uri USB vor avea un amplificator de căști. Pentru a conecta computerul la sistemul audio, trebuie să rulați un cablu audio de la convertor la sistemul dvs. Cu unele calculatoare, s-ar putea să fiți nevoit să intrați și să atribuiți audio la convertor.
  • Smartphone-uri și tabletePentru dispozitivele mai mici pe care le utilizați din mers, tot ce trebuie să faceți este să achiziționați un adaptor care să permită o conexiune USB de la ieșirea digitală a dispozitivului. Pe un smartphone, aceasta va fi, de obicei, aceeași ieșire pe care o utilizați pentru a conecta încărcătorul. La capătul USB al adaptorului, conectați un mic convertor creat pentru portabile – AudioQuest Dragonfly este o alegere excelentă – conectați-vă căștile.
  • Sistemele stereo de acasă: Aici veți avea probabil cele mai multe opțiuni pentru conexiuni. Puteți utiliza un convertor USB pentru a conecta laptopul sau calculatorul la sistemul. stereo. Dacă playerul de streaming de muzică are o ieșire digitală, puteți adăuga un DAC pentru a-i îmbunătăți sunetul în sistem. Folosind difuzoare all-in-one? Multe dintre ele sunt dotate cu un convertor de înaltă performanță încorporat, care se conectează fie cu o intrare USB fie digitală. Linia de bază: Ar trebui să poți conecta un convertor digital la analog la sistemul tău existent, oricare ar fi acesta și să obții un sunet excelent.
  • Televizoare: Desigur, să nu uităm de televizoare. Dacă în trecut era mai simplu de scos sunetul într-un sistem printr-un simplu cablu auxiliar, acum lucrurile s-au schimbat. Televizoarele nu mai sunt fabricate cu mufa jack obișnuiă. În schimb, vin cu un port pentru cablu optic, ceea ce înseamnă bătaie de cap pentru multă lume care nu știe cum să scoată semnalul audio din televizor. Aici vine în ajutor un convertor digital la analog. Acesta se conecteaza la televizor prin intermediul unui cablu optic, și de obicei, oferă două ieșiri RCA, cu ajutorul cărora vă puteți conecta la sistemul audio.

Recomandări convertor digital la analog

AudioQuest DragonFly Black

Dacă doriți să vă bucurați de un sunet excelent de pe computer, AudioQuest Dragonfly Black este un prim DAC perfect. Abia mai mare decât o unitate flash, se conectează direct la intrarea USB de pe desktop sau computer. Conectați doar căștile sau difuzoarele și sunteți setat!

Audioengine D1

Audioengine D1 DAC este o opțiune fantastică pentru a vă bucura de un sunet mai bun. Un DAC plug-and-play pentru computerul dvs., D1 include ieșiri USB și optice. De îndată ce o conectați, muzica dvs. ocolește automat placa de sunet a computerului.

Cambridge DACMagic 100

DAC Magic 100 este un produs care continuă tradiția firmei britanice Cambridge Audio în convertoare destinate pasionaților de sunetul digital. PC, iPod, CD transport, TV – pe toate le puteți conecta cu ușurință în lanțul dumneavoastră audio cu ajutorul acestui convertor.

Plăcile de sunet onboard din PC-uri sunt construite cu piese de slabă calitate, mai ales pe partea de iesire analogică, lucru valabil și pentru majoritatea DAC-urilor incluse în amplificatoare integrate sau receivere entry-level. În construcția lui Cambridge Audio DacMagic 100 sunt utilizate piese special selecționate, de mare precizie.

Dacă utilizați acest DAC în locul conexiunii standard ( placa de sunet onboard sau ieșire de căști ), sunetul va căpata mai multă claritate, detaliu și rezoluție.

Cambridge Audio caută să realizeze echipamente audio impecabile din punct de vedere tehnic, care să măsoare perfect, dar care să seducă audiența prin emoție și senzații, să te facă să dai din picior în ritm cu muzica.

AudioQuest DragonFly Cobalt

AudioQuest DragonFly Cobalt este un DAC foarte special. Dacă aveți un DragonFly Red sau Black sau Dragonfly original, vă vor plăcea îmbunătățirile, mai ales dacă căștile sau sistemul dvs. au o calitate decentă. Totuși, și celelalte produse, Red și Black sunt produse grozave, dar cum am spus mai devreme, odată ce auziți diferența, este greu să renunțați la el.

Chord Mojo

DAC-ul cel mai vândut este Chord Mojo . Acesta va transforma sunetul de pe smartphone-ul tău în ceva uluitor și poate fi folosit și în sistemul audio de acasă, făcându-l unul excelent. Mojo are intrări USB, coaxiale și digitale. Puteți configura o variantă audio fixă ​​sau variabilă pentru sistemul audio de acasă. Nu lăsați dimensiunile mici să vă păcălească, deoarece Chord folosește propriul DAC personalizat FPGA pentru un sunet incredibil. Mojo are o ieșire suficientă pentru orice căști sau amplificator de putere și vă oferă rate de eșantionare de până la 768kHz.

Convertor digital la analog Easyday

Acest convertor audio analogic digital este conceput pentru comutarea audio acasa sau profesional. Acesta convertește semnalele audio coaxial sau Toslink în semnalele audio analogice L / R și poate fi conectat la un dispozitiv extern precum un amplificator prin sockets standard Cinch.

Ce părere ai?

Adaugă un comentariu